Goblenul este descris ca fiind o tapiserie. La randul ei tapiseria este definita ca o lucrare de arta efectuata cu masina sau manual, in care desenul rezulta chiar din armatura ei, si care este destinata impodobirii interioarelor.
Tapiseria este recunoscuta inca din Antichitate, dar epoca sa de glorie este cea a Renasterii, cand Aubuson si Gobelin au devenit centre de referinta europeana.
Pornind de la tapiseria care se realiza in atelierele din Gobelin s-a ajuns astazi la tabloul in goblen. Acesta reprezinta o varianta a tapiseriei realizata insa cu mijloace si furnituri diferite.
Tabloul in goblen de astazi realizat printr-o multitudine de puncte induce la o modulatie cromatica inspirata parca din lucrarile "pointilistilor".
Panza (suportul textil pe care se coase) este realizat din fir de bumbac rezistent. Atat bateala cat si urzeala au grosimi identice si formeaza o retea de patrate regulate.
Intre grosimea firelor si interspatii exista un raport de regularitate. Panza este tratata special pentru a nu permite firelor sa migreze in interspatii. In ultima faza aceasta este uscata la cald pe rame speciale pentru a nu se deforma.
Ata folosita pentru coaserea goblenului este produsa din bumbac 100%, mercerizat – un fir care are aceeasi grosime pe toata lungimea lui. Ea este vopsita cu coloranti eficienti cu adaos de emolienti compatibili.


Nota: culorile care apar in catalogul de pe aceasta pagina de internet sunt putin mai inchise deoarece au fost supuse la distorsionari datorate scanarii si procesarii pe calculator.

Copyright © PMDesign